Home

Hoe kan ik zelf een ballonnenboog maken?

10 mei 2021


Ballonnen Ballonnen Ballonnen

Antwoord

Hieronder zal ik je uitleggen hoe je in een aantal stappen een professionele ballonnenboog kunt maken. Op exact dezelfde wijze als dat wij hem van Globos ballonnen maken. Op de professionele manier d.w.z. een ballonnenboog die symetrisch staat met een spiraal die uitkomt in een punt in de midden van de boog / deuropening. Dus niet zo één met een spiraal die doorloopt waarvan het ALTIJD lijkt of deze schuin staat. Hieraan kun je vaak zien of de ballonnenboog gemaakt is door een CBA (Certified Balloon Artist) of door iemand die het zichzelf of zelfs verkeerd heeft aangeleerd.

Boodschappenlijstje

Hieronder een overzicht van de materialen die je nodig hebt voor een ballonnenboog van 1 meter breed (voor de deur van een woonhuis). Niets meer en niets minder. De bovenste 4 items haal je gewoon bij de bouwmarkt. En weet je niet welke buizen en sokken ik bedoel? Neem dit lijstje dan mee en laat het aan een medewerker zien. Die weet exact wat je moet hebben en iedere bouwmarkt heeft die buizen en sokken gewoon liggen.

 • 2 Parasolvoeten (zo goedkoop mogelijk). Wij gebruiken professionele steunen maar voor een doe-het-zelfer zijn 2 parasolvoeten het makkelijkst.
 • 3 PVC electriciteitsbuizen 5/8 (16mm) van 2 meter lang
 • 2 PVC sokken 5/8 (16mm) om de buizen aan elkaar te koppelen
 • Ductape (klein beetje)
 • 120 ballonnen van 30 - 33 cm. Bestel ze hier!
 • Voor iedere persoon die je helpt 1 Ballonpomp
 • 1 Kartonnen doos met een gat er in van 25cm∅ (zelf maken, zie foto)

Ballon in doos

Hoe lang ben je bezig

Die vraag heeft alles te maken met de ballonpomp die je gaat gebruiken. De ballonpomp die ik noemde in bovenstaand boodschappenlijstje is de goedkoopste en snelste handpomp. Deze pomp vult de ballon bij iedere duwende- EN trekkende beweging. Ik kan niet in je portemonee kijken maar probeer zoveel mogelijk mensen - die je helpen - een pompje te geven want je moet straks minimaal 120 ballonnen vullen. Misschien heb je wel een electrische ballonnenpomp of een compressor, dat scheelt heel veel tijd. Maar vul ballonnen nooit met mond want als er 1 klapt in je gezicht, dan is de lol er snel vanaf.

Ik zal verder niet ingaan op het gebruik van een elektrische ballonnenpomp omdat - als je die zou willen aanschaffen - dan kun je voor dat geld beter door ons een kant en klare professionele ballonnenboog laten bezorgen. Wij zijn zelf nog geen 15 minuten bezig maar wij hebben dan wel een professionele pomp die de ballonnen razendsnel en met exact dezelfde opblaast. Maar goed... voor de volledigheid toch maar even een linkje naar een snelle goedkope elektrische ballonnenpomp.

Stappenplan

Ok, laten we beginnen! Ik neem ter verduidelijking en als voorbeeld een ballonboog in 2 kleuren zoals de foto van de ballonnenboog bovenaan deze pagina. Ik noem de 2 kleuren voor het gemak dus zwart en goud maar dit kunnen natuurlijk iedere gewenste andere kleuren zijn.

 • Vul een ballon met lucht zo dat deze precies door het gat in de doos past (zie foto) en knoop de ballon dicht.
 • Herhaal deze stap voor alle 120 ballonnen (60 zwarte en 60 gouden ballonnen).
 • Maak nu 60 setjes van 2 door steeds 2 ballonnen met de knoop aan ekaar te knopen (zie illustratie A).
 • Maak nu 30 setjes van 4 door steeds 2 setjes bij de knoop een paar keer om elkaar heen te draaien zodat de 2 gouden naast elkaar zitten en de 2 zwarte (zie illustratie B).

Ballonnen Twisten
Je hebt nu dus 30 clusters van 4 ballonnen (2 goud en 2 zwart) zoals op illustratie B.

 • Steek nu 1 PVC buis in een parasolvoet.
 • Pak een cluster ballonnen en schuif deze om de buis, zo dicht mogelijk tegen de parasolvoet aan.
 • De 2 ballonnen waar je de buis tussen hebt zitten draai je nu 2x om elkaar met de buis er tussen. De cluster zit nu vast aan de buis en de ballonnen met dezelfde kleur zitten tegenover elkaar.
 • Pak een volgende cluster en druk deze strak op de zojuist geplaatste cluster. Draai de gehele cluster 45 graden tegen de klok in t.o.v. de onderliggende cluster (zie illustratie C) en maak hem weer vast aan de buis door de 2 ballonnen waar tussen de buis zit 2 om elkaar heen te draaien.

Ballonnen 2e laag
Je project zit er na 2 lagen tot dusver zo uit als op illustratie C.

 • Herhaal deze stap tot dat je op 1 buis 12 clusters hebt waarvan de spiraal dus links om draait.
 • Maak nu de 2e buis maar plaats dan de clusters rechts om t.o.v.de laag er onder.
 • Zaag, knip of snijd en breek de 3e buis door midden zodat je 2 stukken van een meter hebt.
 • Plaats de korte buis in de parasolvoet en plaats 3 lagen die links om draaien en daarna 2 lagen die rechts om draaien. Dit wordt het midden van de ballonboog.

Zorg dat je aan alle kanten van de 3 delen ca. 10cm kale buis hebt zodat je genoeg ruimte hebt om de buizen straks te kunnen koppelen. Is de buis te lang of te kort? Vul dan op met een extra cluster of zaag de buis af of verwijder een cluster. Zorg er in ieder geval wel voor dat beide lange delen hetzelfde aantal clusters heeft. Het korte deel moet in ieder geval 1 cluster meer hebben die links om draaien, dan die rechts om draaien. Dus 3 naar links en 2 naar rechts. Of 4 naar links en 3 naar rechts. Of als je een ballonboog voor een dubbele deur wilt maken, dan is het 6 naar links en 5 naar rechts. Het middenstuk heeft dus altijd een oneven aantal clusters!

Ballonnenboog in elkaar zetten

Het meeste werk heb je nu gedaan. Je hebt nu 3 delen: 2 zijkanten en 1 midden stuk.

 • Zet 1 parasolvoet links en 1 parasolvoet rechts van de deur.
 • Plaats het deel waarvan de spiraal - van bovenaf gezien - links om draait in de linker parasolvoet en het deel wat met de klok mee draait in de rechter parasol voet.
 • Schuif nu beide sokken (koppelstukken) bovenop beide uiteinden van de buis.
 • Pak het midden stuk en houd deze in het verlengde van de linker staander en zorg ervoor dat het onderste gedeelte van de spiraal ook linksom draait en schuif hem in het koppel stuk. Zorg dat de spiraal van de linker staander naadloos overloopt in het 1e gedeelte van het midden stuk.
 • Buig nu de (lang geworden) linker staander naar je toe zodat je bij het einde kunt en schuif deze in de sok van de rechter staander. Zorg ook hier weer dat de spiraal naadloos overgaat in de rechter spiraal.

Als je nu van een afstandje kijkt dan zie je dat beide spiralen richting de deuropening draaien. Dat is goed! Als je ze hebt omgedraaid dan draaien de spiralen van de deuropening af en dan kun je ze nu beter nog even de ballonboog omdraaien.

Ballonnenboog verkeerd om
Voorbeeld van een ballonboog waarvan de spiraal de verkeerde kant op draait (van de deuropening af). Oplossing: gewoon de boog omraaien want vanaf de andere kan gezien staat hij wel goed ;-)

That's it! Je hebt je eigen ballonnenboog gemaakt. Gefeliciteerd! Staat hij buiten? Maak dan alleen nog even een touwtje in het midden van de boog of 2 aan de zijkanten en knoop deze ergens vast aan het deurkozijn of aan iets wat daar voor handen is. Zo blijft ie ook netjes staan als het waait.

Liever een kant en klare ballonnenboog bij je thuis bezorgd?

Dat kan natuurlijk ook. Graag zelfs! We bezorgen onze ballonbogen 24 uur per dag, 7 dagen per week door heel Nederland bij je thuis of op het werk. Ballonboog kopen

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

ballonnenboog ballonboog

 

Reacties 0


Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Vragen Zoeken


Ballonnenboog ballonboog Bestellen
Vorige Volgende »