Home

Waar kun je helium kopen?

10 mei 2021


Ballonnen Ballonnen Ballonnen

Antwoord

In tegenstelling tot helium huren kun je helium alleen in zogenaamde wegwerp heliumtanks kopen die je na gebruik weg kunt gooien bij het oud ijzer. Deze wegwerp-heliumflessen worden per post verstuurd zodat je de ballonnen thuis met helium kunt vullen. Een wegwerp heliumtank kunt u bijvoorbeeld bestellen bij Bol.com

De helium tank wordt gewoon per pakket post verstuurd en wordt door de postbode bij je thuis bezorgd. En als je niet thuis bent, dan zal de heliumtank bij de buren worden afgeleverd of kun je deze ophalen bij een afhaalpunt bij jou in de buurt. Net als ieder ander pakket wat je online bestelt en met PostNL, DPD, DHL of GLS wordt bezorgd.

Na gebruik weggooien

Als de helium tank helemaal leeg is, dan kun je deze gewoon bij het grofvuil zetten of je brengt hem naar de gemeentewerf en levert hem in bij het oud ijzer.

Geen borg

Je hoeft geen borg te betalen voor deze heliumtank. De helium tank wordt ook niet meer door de leverancier opgehaald. Na gebruik - wanneer de helium tank helemaal leeg is - weggooien zoals hierboven staat omschreven.

Een wegwerp heliumtank kan niet geretourneerd worden!

Omdat je niet kunnen controleren of een heliumtank is gebruikt, kunnen deze niet geretourneerd worden.

Hoe werkt het?

Bij de tank zit een rubberen vultuit. Of deze zit al op de heliumtank geschroeft en anders zou je die er nog even op moeten draaien (rechtsom, met de klok mee). Daarna is de helium tank klaar voor gebruik.

  1. Draai het kraantje wat bovenop zit open (links om)
  2. Schuif de ballon om de vulmond en druk de vulmond naar beneden zodat de helium in de ballon geblazen wordt.
  3. Laat de vulmond los om te stoppen en stop zodra de ballon mooi van vorm is (geen peer-vorm want dan is de ballon te vol).
  4. Klaar met vullen maar de tank is nog nie leeg? Gewoon kraantje dicht draaien (rechts om) en tankje opbergen voor een volgende gelegenheid.

Tip! Klem de ballon stevig rondom de vulmond zodat er tijdens het vullen geen helium langs lekt. Anders is het zonde van de verspilde helium en kun je minder ballonnen met de tank vullen.

Hoeveel ballonnen kun je vullen met 1 tank?

Er zijn 2 soorten wegwerp heliumtanks verkrijgbaar, een grote en een kleine. In de kleine heliumtank zit 0.25m3 helium en in de grote 0.42m3 en daarmee kun je resp. 30 en 50 ballonnen vullen met helium. Let op! De fabrikant spreekt hier over ballonnen van 9 inch (23cm) en dat zijn kleinere ballonnen dan gebruikelijk. De standaard maat voor ballonnen zoals je bijvoorbeeld bij Mc Donalds ziet en die wij ook verkopen op Globos.NL hebben een diameter van 30 tot 33 centimeter en daarvan kun je met de kleine tank ca. 20 ballonnen vullen en met de grote 28-30 ballonnen.

Hoe groter de ballon, hoe meer helium er in gaat en hoe minder je er met een tank kunt vullen. Als je weet dat in de kleine tank 0.25m3 helium zit en in de grote 0.42m3, dan kun je met behulp van de Qualatex Helium Chart, vinden hoeveel helium er in andere veel voorkomende soorten en maten ballonnen gaat.

Hoe lang blijven heliumballonnen zweven?

Ook hier geldt: Hoe groter de ballon, hoe meer helium er in gaat en hoe langer de ballon blijft zweven. Ook hiervoor kun je de Qualatex Helium Chart gebruiken want achter iedere ballon staat ook de zweeftijd. Maar een standaard ballon van 30 tot 33cm zal zeker 12 - 14 uur zweven. Vul de ballonnen daarom pas met helium zo laat mogelijk op de dag zelf. Als de ballonnen langer moeten zweven doe er dan een speldenknopje HI-FLOAT in en masseer dit aan de binnenkant van de ballon alvorens deze te vullen met helium. Een standaard ballon kan dan wel tot een week lang zweven.

99,9% Zuiver Helium

De helium in deze wegwerp heliumtankjes is 99,9% zuivere helium. Dat betekent dat de helium niet is vermengd met lucht waardoor de heliumballonnen niet vroegtijdig naar beneden komen maar een zo lang mogelijke zweeftijd wordt behaald.

Helium inademen

In principe is het slikken van helium - om zo'n Donald Duck stemmetje te krijgen - ongevaarlijk maar overal waar 'te' voor staat is niet goed. Doe dit dus niet te vaak want waar in de longen helium zit, kan geen zuurstof zitten en dus kun je bewusteloos raken of zelfs stikken. Overweeg je toch om een keer helium in te ademen doe dat dan NOOIT rechtstreeks uit de tank maar vanuit de ballon. De druk in de tank is te hoog en er kunnen metaaldeeltjes meekomen.

Tags

Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.

helium

 

Reacties 0


Reageer op dit artikel

Het emailadres wordt niet gepubliceerd.

Vragen Zoeken


Heliumtank Bestellen
Vorige Volgende »